
 

 

IRS “Place of Celebration” Rule For Same-Sex Marriages 
Expands Rights and Simplifies Plan Administration 

On August 29, the IRS and Treasury issued their first wave of guidance regarding the impact 
of United States v. Windsor – in which the Supreme Court declared section 3 of the Defense 
of Marriage Act (“DOMA”) unconstitutional – under the Internal Revenue Code.  Specifically, 
Revenue Ruling 2013-17 (the “Ruling,” Sept. 16 IRS Bulletin), along with two sets of 
“Frequently Asked Questions,” provide important guidance on two key open issues – the 
definition of “spouse,” and the effective date of the decision, for Federal tax purposes. 

As more fully described below, “spouse” is defined broadly in the Ruling to include all same-
sex marriages that were performed in a domestic or foreign jurisdiction having the legal 
authority to sanction marriages – the “place of celebration” principle – without regard to the 
state law where the spouse is domiciled.  (Thirteen states and the District of Columbia 
currently recognize same-sex marriages, as do roughly the same number of foreign 
countries, including Canada.)  The decision is effective prospectively as of September 16, 
2013 (with an optional retroactive effective date for payroll and tax refunds within the 
statute of limitations).  The IRS also promises to issue additional guidance regarding the 
impact on qualified plans, cafeteria plans, and a streamlined payroll refund process for 
employers, and issues surrounding possible retroactivity.  Our comments on this IRS 
guidance follow. 

We note that DOL guidance is also expected and may impact benefit plans, too, especially in 
the health area.  Incoming DOL Secretary Tom Perez emailed DOL agency heads on August 9 
stating that they should “look for every opportunity to ensure that we are implementing this 
decision in a way that provides the maximum protection for workers and their families.”  
EBSA officials recently indicated they are working on post-Windsor guidance, although it 
likely will take more time due to the need to coordinate with multiple agencies. 

Revenue Ruling 2013-17 – In large part, the IRS focused the legal analysis on its long-
standing position on common-law marriages first articulated in Revenue Ruling 58-66 – 
which recognizes a valid common-law marriage even if the taxpayer later relocates to a state 
that does not – and emphasized the need for a uniform nationwide rule for efficient and fair 
tax administration, to support its holdings.  Notably, in rejecting the “state of domicile” 
approach, the Ruling recognizes the massive administrative complexities of that position – 
stating that “plan administration would grow increasingly complex and certain rules, such as 
those governing required distributions under section 401(a)(9), would become especially 
challenging.” 
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The Ruling announces the following holdings, effective prospectively as of September 16, 2013, for Federal tax 
purposes: 

• “Spouse” Includes Lawful Same-Sex Marriages.  The term “spouse” (and husband/wife) includes an individual 
married to a person of the same sex if the individuals are lawfully married under state law, and the term 
“marriage” includes a same sex marriage.  State law includes any domestic or foreign jurisdiction having the legal 
authority to sanction marriages. 

• “Place of Celebration” Controls the Definition of “Spouse.”  The IRS adopts a general rule recognizing a marriage 
of same-sex individuals that was validly entered into in a state whose laws authorize the marriage of two 
individuals of the same sex – even if the married couple is domiciled in a state that does not recognize the 
validity of same-sex marriages. 

• No Impact on Domestic Partnerships.  The Ruling confirms that the term “spouse” (and husband/wife or 
marriage) does not include individuals (whether the same or opposite sex) who have entered into a registered 
domestic partnership, civil union, or other similar formal relationship recognized under state law that is not 
denominated as a marriage under the laws of that state.  

The Ruling may (but is not required to) be applied retroactively for purposes of the employees’ Federal income tax 
returns (e.g., Form 1040-X), and employers employment tax returns (e.g., Form 941-X), provided that the statute of 
limitation is open (generally, 3-year statute of limitations (e.g., 2010 forward)) and a consistent position is taken 
within the return/claim.  The Ruling expressly states that a refund/credit may be requested to recover overpayments 
of employment and income tax with respect to employer-provided health benefits or fringe benefits that were 
provided by the employer and are excludable from income under an applicable Code provision, including – 

• Section 106 – health care coverage (including dental and vision), i.e., the value of the spousal coverage is no 
longer taxable income, 

• Section 117(d) – qualified tuition reduction, 

• Section 119 – meals and lodging for the convenience of the employer, 

• Section 129 – dependent care assistance program (i.e., with respect to expenses incurred for the care of a spouse 
who is physically or mentally incapable of caring for himself/herself), or  

• Section 132 – fringe benefits (e.g., the value of the various spousal benefits that now fall under no additional cost 
services, employee discounts, and retirement planning services, are no longer taxable income to the employee). 

Thus, for example, if an employee participated under a cafeteria plan (sec. 125), elected pre-tax salary deferrals for 
his/her health coverage, and paid on an after-tax basis for same-sex spouse coverage, the affected taxpayer “may” 
treat the after-tax amounts that were paid by the employee as pre-tax deferrals.  This means that an employee can 
apply for a refund of federal taxes on his/her own by filing Form 1040-X.  Presumably, this also means that an 
employer may, but need not, apply for a refund (on Form 941-X) for prior employment taxes paid.  If a 
refund/adjustment is sought by the employer for the FICA/FUTA (and federal income tax withholding for 2013 only), 
it should be sought for all impacted employees on a consistent basis.  Future guidance is expected to provide a 
stream-lined filing approach for these refunds. 
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On the tax-qualified plan front, the Ruling indicates that future guidance will address the retroactive application of 
the decision to other employee benefits (and related plans/arrangements).  This guidance will consider the 
consequences of retroactive application to all impacted parties – the plan sponsor, the plan, the employer, and 
employees and beneficiaries.  It will also provide sufficient time for plan amendments, and “any necessary 
corrections” so that the plan and benefits will retain favorable tax treatment. 

FAQs – The IRS issued two sets of FAQs – one set for same-sex marriages and one set for domestic partners/civil 
unions – making it very clear that different rules apply.  Most of the same-sex marriage FAQs center around an 
individual’s Federal income tax return refunds, and related credits and filing status.  Below, we summarize those 
relating to employee benefits. 

Can an employee file an amended Form 1040 to obtain a refund of the Federal income taxes paid on the value of 
health coverage for a same-sex spouse that was reported on Form W-2?  FAQ-10:  Yes, the employee can file a Form 
1040-X within the statute of limitations to seek a refund of those taxes.  For example, if the value of the 2012 
employer-funded portion of the spouse’s health coverage was $250 per month, the employee can file a Form 1040-X 
for 2012, excluding the value of the coverage (e.g., $3,000 for 12 months) from income.     

Is the answer the same if the employee was covered by a cafeteria plan, and paid for the spousal coverage with 
after-tax dollars?  FAQ-11:  Yes, the employee can file a Form 1040-X within the statute of limitations (generally 2010 
forward) to exclude the after-tax premiums from income. 

Can the employer file for a refund of the social security and Medicare taxes paid on such benefits (described 
above)?  FAQ-12:  Yes, as long as the statute of limitations remains open (generally 2010 forward), employers can 
seek a refund/adjustment via Form 941-X for the overpayment of the employer and employee portions of the taxes 
on such benefits.  Future guidance is expected to provide for a welcomed stream-lined approach. 

Can the employer also file for a refund of Federal income tax withholding on such benefits for prior years?  FAQ-13:  
No, the employer can only seek an adjustment for the income tax withholding for 2013 (Form 941-X); the employee 
needs to file a Form 1040-X to seek a refund for income tax withholding for prior years (see FAQ-10/11 above). 

Can the employer seek only the employer portion of the FICA taxes if the former employee with a same-sex spouse 
cannot be located after reasonable attempts (or the employee declines to give consent to the refund)?  FAQ-14:  
Yes, and pending guidance will provide for a special administrative procedure to file these claims. 

What rules apply to qualified retirement plans pursuant to Rev. Rul. 2013-17?  FAQ-16:  Qualified retirement plans 
(presumably, all tax-favored plans – e.g., Code sections 401(a), 403(b), 457(b) and IRAs) are required to treat a same-
sex spouse (based on place of celebration) as a spouse for purposes of satisfying the federal tax laws relating to 
qualified retirement plans, regardless of the applicable state law in the state of domicile.  As under prior law, a 
person who is in a registered domestic partnership or civil union cannot be treated as a spouse for plan purposes. 

What are some examples of the consequences of these rules for qualified retirement plans?  FAQ-17:  For a defined 
benefit plan, even if the employer operates in a state that does not recognize same-sex marriages, the participant is 
treated as married to a same-sex spouse if the place of celebration rule applies.  For a 401(k) or other defined 
contribution plan that comes under the “profit-sharing plan” exception (i.e., provides for payment of account balance 
to spouse with no annuity option), upon the death of an employee, the same-sex spouse must be paid the 
employee’s account balance unless the spouse has consented to another beneficiary under the applicable rules.  The 
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plan can provide that the default beneficiary of an unmarried participant is the registered domestic partner (unless 
the participant elects otherwise). 

When does Rev. Rul. 2013-17 apply to qualified retirement plans?  FAQ-18:  Qualified retirement plans must comply 
with these rules as of September 16, 2013, and future guidance will address the rules prior to such date.  (Note that 
the optional retroactive effective date noted above does not extend to matters relating to qualified retirement 
plans.) 

What will future guidance on qualified retirement plans address?  FAQ-19:  The IRS intends to issue further guidance 
on how qualified retirement plans and other tax-favored retirement arrangements must comply with the Windsor 
decision and Revenue Ruling 2013-17, including plan amendment requirements and timing, and “any necessary 
corrections” relating to plan operations for prior periods. 

Action Steps – The deadline IRS has set is rather tight.  By the September 16, 2013 effective date, employers and plan 
administrators should take the following steps (while awaiting additional guidance on the potential retroactive 
application of the decision and on plan amendments). 

Retirement Plans 

• Regardless of the plan document terms, beginning September 16, 2013, treat all same-sex spouses as 
“spouses” for plan purposes.  This is particularly important for beneficiary designations (obtaining proper 
spousal consent) and paying plan benefits particularly in the event of death, to ensure that same-sex 
spouses are entitled to spousal rights and protections.  (See our prior chart of impacted plan benefits.)  
http://www.groom.com/media/publication/1270_Supreme_Court_Rules_on_Same_Sex_Marriage_DOMA_
Unconstitutional_Summary_Chart.pdf 

• Consider sending a participant communication to notify participants of Windsor and the IRS guidance, and 
recommend they update participant records (e.g., update their beneficiary designation forms), indicate 
marital status on the distribution forms, and provide spousal consent, when required. 

• Review and update plan distribution forms and administrative procedures to make sure they reflect the new 
law – generally treating a same-sex spouse as a spouse for plan purposes. This includes a review of the 
domestic partner/same-sex marriage procedures, and procedures for minimum required distributions, Code 
section 415(b) limits, QDROs, loans, hardships, rollovers, and, of course, QJSA/QPSA benefits. 

Health, Welfare and Fringe Benefit Plans 

• If health, welfare and fringe benefits are currently provided to same-sex spouses (e.g., via a domestic 
partnership designation), stop imputing income no later than September 16, and clarify plan documents and 
summary plan descriptions to reflect that “spouse” now includes a same-sex spouse and to distinguish 
between same sex spouses and domestic partners/civil unions. 

• If health, welfare and fringe benefits are not currently provided to same-sex spouses (e.g., via a domestic 
partnership designation), consider whether to add such benefits and clarify plan documents and summary 
plan descriptions accordingly.  
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• With respect to coverage under a cafeteria plan, including a health flexible spending account and dependent 
care flexible spending account, clarify that the term “spouse” now includes same-sex spouse.  For certain 
rules, such as the dependent care assistance plan contribution limits, this is likely mandatory.  Additional IRS 
guidance regarding cafeteria plan administration is expected, including guidance regarding the 
circumstances under which the Windsor decision provides a basis for employees to make a mid-year election 
change under the cafeteria plan. 

• With respect to coverage under a health savings account, notify employees that a same-sex spouse will be 
considered a “spouse” for purposes of contribution limits and tax-free distributions for qualified medical 
expenses. 

• With respect to coverage under a health reimbursement arrangement, clarify whether a same-sex spouse 
will be considered a spouse for purposes of tax-free distributions for qualified medical expenses. 

• If health benefits are provided to same-sex spouses, clarify that COBRA continuation of coverage and HIPAA 
special enrollment requirements apply to same-sex spouses in the same manner as any other spouse.  

• If health and welfare benefits are funded through a voluntary employees beneficiary association (“VEBA”), 
determine whether trust document needs to be amended to reflect that “spouse” includes same-sex spouse. 

• Determine whether spousal life insurance (including optional purchase provisions), accidental death and 
dismemberment insurance or beneficiary designations need to be updated to reflect that spouse includes a 
same-sex spouse, and coordinate with insurance carriers.  Perform a similar review self-funded plans and 
coordinate with third-party administrators. 

In all of the above areas, it will be important to update enrollment materials and plan entry paperwork to reflect the 
new rules and options available to same-sex spouses in light of Windsor. 

*  *  * 

We hope this information is helpful and look forward to working with our clients to make the changes required or 
desired in light of the IRS guidance. 


